Rodzaje whisky i ich znaczenie dla smaku alkoholu

Single malt whisky to jeden z wyjątkowych alkoholi. Czy wiesz jednak, czym się właściwie różni od single barrel? A whiskey? Wybór tego słynnego alkoholu jest naprawdę bardzo duży. Warto więc wiedzieć, czego właściwie szukamy i czym różnią się od siebie różne rodzaje napoju, który ogólnie określamy jako whisky. 

Szkocka whisky — na czym polega jej wyjątkowość?

Najpopularniejsze jest whisky ze słodu jęczmiennego. Zwolenników ma jednak także whisky amerykańska leżakująca w dębowych beczkach. To jednak dopiero początek. Czym się kierować i jakie określenia warto znać? Klasyczne whisky to alkohol produkowany w Szkocji, natomiast obecnie mamy do wyboru także alkohol z Japonii i Kanady. Klasyczna whisky produkowana jest słodu jęczmiennego. Bardzo popularny jest podwędzanie go dymem torfowym. W takim przypadku uzyskiwana jest whisky słodowa. Jest ona destylowana dwukrotnie, okres leżakowania wynosi natomiast nie mniej niż trzy lata. Trudno rozstrzygnąć jednoznacznie, jaka jest najlepsza whisky. Są bowiem zwolennicy smaków torfowych, inni wolą aromaty mocniej owocowe. Swoich zwolenników ma single malt whisky, grain whisky, ale i whisky blender. Jeśli chcesz sprawdzić różne rodzaje whisky, wejdź na: https://www.forfiterexclusive.pl/whisky/

Czym charakteryzuje się whiskey?

Whiskey z dodatkowym „e” w nazwie to alkohol pochodzący z Ameryki i Irlandii. Nie chodzi tutaj jedynie o rozróżnienie między szkocką whiskey a innymi odmianami alkoholu. Irlandzka whiskey także przygotowywana jest na słodzie jęczmiennym, natomiast nie stosuje się dodatku torfu. Amerykańska whiskey z kolei nie bazuje na słodzie jęczmiennym. Zamiast tego stosuje się przede wszystkim kukurydzę. Dobra whiskey destylowana jest trzykrotnie.

Dlaczego single malt whisky? Co oznacza single barrel i single cask

Wybierając whisky, znajdziesz określenia takie jak single malt, single barrel czy single cask. Warto wiedzieć, co oznaczają te określenia, ponieważ łatwiej zrozumieć, czego wynikiem jest bardziej lub mniej lubiany przez ciebie smak. Kupując single malt, masz pewność, że mowa o alkoholu, który wyprodukowany został w jednej destylarni. Wskazuje także, że w procesie destylacji wykorzystuje się jedynie słód jęczmienny. Nie dodaje się natomiast innych ziaren lub cukru. Single barrel czy single cask to określenie, które stosuje się, gdy whisky butelkowana jest prosto z pojedynczej beczki. W przypadku dobrych destylarni możesz się spotkać z informacją o numerze beczki. Podaje się również informację, kiedy doszło do destylacji i butelkowania. Tego typu alkohol ma nieco wyższą zawartość alkoholu, jest to ok. 50-60%. Najczystsza whisky słodowa określana jest mianem single cask. Ta jakość destylacji przekłada się na wyczuwalne zmiany w smaku alkoholu. Decydują tutaj unikalne cechy beczki, jakość jęczmienia czy wykorzystany torf.